×
HOME
/
BLOG
/

Zal ik trainen tijdens mijn menstruatie?

We weten dat menstruatie vervelend kan zijn, vooral als het gepaard gaat met buikpijn, hoofdpijn, vermoeidheid en een slecht humeur. Echter, op het gebied van gezondheid gaan menstruatie en sport hand in hand! Op de vraag: 'zal ik trainen tijdens mijn menstruatie' kan ik dus zeker 'ja' antwoorden. Zeker als je de volgende tips volgt.

Trainen tijdens mijn menstruatie

Het volhouden van je trainingen is ongelooflijk positief voor je lichaam en je geest. Lichamelijke activiteit verbetert de bloedsomloop, vermindert krampen, buikpijn en rugpijn.
Het vermindert ook het zwaar-benen effect dat heel vaak voorkomt tijdens menstruatie. Sporten helpt ook heel goed tegen de stemmingswisselingen en de stress die gepaard gaat met PMS.
Om je training zo comfortabel mogelijk te maken, moet je echter wel de juiste bescherming en kleding kiezen. Zo bereid je je goed voor op trainen tijdens de menstruatie.

De juiste bescherming tijdens mijn menstruatie

De mogelijkheden zijn eindeloos, en de keuze is aan jou om het beste product te kiezen dat je comfortabel, lekvrij en beschermend vindt. Het selecteren van het product op basis van de activiteit en intensiteit van je training kan echt helpen. 

Ik gebruik al een tijdje de mooncup, dit is een siliconen cup die je bloed opvangt. En daarvoor heb ik altijd tampons gebruikt omdat ik bij maandverband constant het gevoel heb dat ik doorlek. En kan ik gerust springen, rennen en squatten zonder mij druk te maken over doorlekken.

De juiste outfit

Een goede bescherming is goed, maar er bestaat niet zoiets als nul risico's. Om niet te worden verrast, moet je gewoon de juiste kleding hebben. Zoals bij elke activiteit, kies een comfortabele outfit waarin je makkelijk kunt bewegen. Vermijd sporten met een witte of licht gekleurde legging, kies voor een zwarte legging die niet zo strak zit, en je kunt ook kiezen voor een lang t-shirt. 

Waarom moet je sporten tijdens je menstruatie?

Lichter vloeien

De veranderingen in de hormonen als gevolg van regelmatige lichaamsbeweging kunnen leiden tot lichtere periodes. De reden hiervoor is gerelateerd aan gewichtsverlies en oestrogeen. Met meer lichaamsvet zal je vetweefsel meer oestrogeen produceren.

Te veel van dit hormoon maakt de binnenwand van je baarmoeder dikker, waardoor er meer bloed wordt opgevangen. Wanneer je gewicht verliest door fysieke activiteit, heb je minder oestrogeen in je lichaam. Hierdoor is je baarmoederwand dunner en is je bloeding lichter en minder pijnlijk. 

Verminder de pijn

Je hebt misschien niet gehoord van prostaglandines, maar je hebt waarschijnlijk al hun symptomen gevoeld. Dit zijn ontstekingsremmende stoffen die de bloedstroom naar je baarmoeder beperken. Prostaglandines zijn ook verantwoordelijk voor de krampen die je ervaart tijdens de menstruatie, misselijkheid, weeën, braken en diarree.

Pijnstillers zoals ibuprofen blokkeren de productie van deze menstruatieloosheid, maar door te sporten wordt hetzelfde resultaat op een gezondere manier bereikt. Door fysiek actief te worden, wordt niet alleen de bloedtoevoer naar de baarmoeder verhoogd, maar wordt ook het gelukshormoon aangemaakt: endorfine.

Hoe kun je het beste bewegen in verschillende fases van je menstruatie cyclus:

Menstruatiecyclus Dag 1 - 7

Wanneer je menstruatie begint, zijn je oestrogeenniveaus het laagst. Je lichaam verbrandt dan koolhydraten in plaats van vet, waardoor je minder energie hebt. Sporten in deze periode helpt je tegen vermoeidheid en spierpijn.

Ga wandelen, fietsen of een yogasessie doen. In deze periode wil je geen persoonlijke records verbreken. Ben lief voor jezelf. Probeer een face-down houding aan te nemen, inclusief een buikmassage om krampen te verlichten.

Menstruatiecyclus Dag 8 - 14 

In dit stadium stijgen je oestrogeen- en testosteronniveaus. Testosteron helpt je om spiermassa op te bouwen, terwijl oestrogeen bindweefsel produceert dat je spieren aan je botten vastmaakt.

Dus dit is het beste moment om aan fitness te doen! Verleg je grenzen met spinning, Bootcamp, CrossFit, kickboksen, enz. Het nieuwe record is voor jou!

Menstruatiecyclus Dag 15 - 21 

Na de ovulatie produceert je lichaam aanzienlijk minder oestrogeen, maar meer progesteron; dit is de reden waarom je je lui en moe voelt. Nu is het risico op blessures het grootst, dus zet in op veiligheid, met een zachtere sport, zoals dansen of pilates. 

Menstruatiecyclus Dag 22 - 28 

In deze periode verhoogt je lichaam je endorfine gehalte, waardoor je je beter voelt.

Kies voor een rustige en zachte vorm van sport met een gemiddelde intensiteit zoals Yoga. Merk ook op dat zweten je kan helpen om over dat opgeblazen gevoel heen te komen.

Is trainen tijdens mijn menstruatie een goed idee?

Luister naar je lichaam, dat is het belangrijkste! Als je je goed voelt, aarzel dan niet om je training vol te houden, met net iets meer hersteltijd. Als je je te moe voelt of de pijn te hevig is, praat dan met je arts of gynaecoloog en neem gewoon een extra rustdag. 

Vraag vandaag een gratis intake aan.
Vraag de intake aan en ontdek wat je doelstellingen zijn en hoe je deze het beste kan behalen.
Gratis Intake
© 2021 by YourGoals | All rights reserved. Powered by Orion | Online Course & Coaching Marketing Agency.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram