×
HOME
/
BLOG
/

Veel gemaakte fouten bij beginnen met hardlopen

Op de lijst van fantastische fysieke activiteiten staat hardlopen vrij hoog! Bovendien zijn er de calorieën die je moet verbranden en de praktische voordelen van het gemak en de betaalbaarheid. Vanuit gezondheidsoogpunt is het echter een geweldige manier om zowel je lichaam als je hersenen in goede conditie te houden. Hardlopen kan een belangrijke stemmingsbooster zijn, vooral op lange, hectische werkdagen. 
Het is echter vrij eenvoudig om je loop- of kledingkeuze te verpesten en geblesseerd te raken. Als beginnende hardloper zijn er een paar vergissingen op het gebied van vorm, tempo en conditie die je kunt maken. Hier is een lijst van de meest gemaakte fouten bij het beginnen met hardlopen en hoe je ze kunt vermijden. Zo kun je het meeste uit je training halen.

Negen veel gemaakte fouten bij het beginnen met hardlopen

Beginnen met hardlopen is een goed idee. Maar val niet in één van onderstaande valkuilen. Zo houd je het lang vol, en kun je echt conditie opbouwen.

Te snel lopen

Het is heel gebruikelijk dat beginners de eerste paar kilometer helemaal voluit gaan, dan vertragen, worstelen om door te gaan en snakken naar lucht. Als dit gebeurt, wordt het rennen te moeilijk en onplezierig. Veel mensen verliezen dus hun interesse en geven het na een tijdje op. 

Wat kun je eraan doen?

Haast je niet. Begin rustig. Het maakt niet uit of je begint met een loop die meer aanvoelt als een stevige wandeling; dit betekent dat je dat tempo kunt volhouden tot je de voor jezelf ingestelde afstand hebt bereikt. Vergeet niet dat het beter is om langzaam te rennen dan te beginnen met een sprint en halverwege te moeten stoppen. Je tempo zal in de loop van de tijd toenemen naarmate je lichaam meer uithoudingsvermogen opbouwt en gewend raakt aan de training. 

Te lange afstanden

We weten dat je gemotiveerd bent, maar je ogen zijn niet groter dan je maag. Zorg voor je lichaam, en overdrijf niet. Beginners beginnen vaak met afstanden die veel te lang zijn voor hun lichaam. Hierdoor worden lopers gedwongen te stoppen en ervaren ze pijn in de pezen en gewrichtsbanden.

Kies je eerste afstanden verstandig en plan een aantal loopmomenten in de week; dit zal je helpen om vooruitgang te boeken en het zal milder zijn voor je spieren en botten, zodat ze geleidelijk aan het hardlopen kunnen wennen.

Beginnen met hardlopen op ongeschikte schoenen

Als mensen besluiten om te gaan hardlopen, zullen veel mensen een oud paar schoenen vinden dat " voldoet". Maar nee, dat is niet genoeg. Oude versleten schoenen zijn niet geschikt, en loopschoenen kunnen niet "zomaar" een paar sneakers zijn, dus je dagelijkse schoenen zijn niet de oplossing. Als je met het verkeerde schoeisel gaat lopen, loop je nog meer kans op blessures. 

Het is noodzakelijk voor elke loper om goede loopschoenen te hebben, ze zijn namelijk de beste investering voor je training. Neem de tijd om jezelf te informeren over wat je moet weten over loopschoenen, op deze manier voorkom je blessures en hoef je je training niet te onderbreken.

Je bent je schoenen slecht aan het strikken

Het klinkt misschien als overkill, maar de manier waarop je je schoenen strikt kan je loopervaring beïnvloeden en veel beginners maken deze fout. Een te strakke vetersluiting kan leiden tot een ontsteking van de enkel of zelfs de doorbloeding belemmeren. En omgekeerd kan te losse veters zelfs de beste orthopedische schoenen in de slechtst zittende schoenen veranderen. Als gevolg daarvan krijgt u pijnlijke krampen, blijvende spierspanning en blessures.

Onderschatting van het belang van sokken bij hardlopen

Het lijkt misschien verrassend, maar sokken kunnen een belangrijke rol spelen bij het hardlopen. Het dragen van de verkeerde sokken kan leiden tot pijnlijke blaren, zelfs onder de teennagels, die zwart kunnen worden als de blaren gaan bloeden.

Kies voor sokken die geen vervelende naden hebben, en loop niet met sokken die te klein zijn, omdat ze je bewegingsvrijheid beperken. 

Hardlopen op een volle maag

Wanneer je een uitgebreide maaltijd eet, neemt de bloedtoevoer naar je maag toe en heb je meer zuurstof nodig. Als dit gebeurt vlak voor het rennen, heb je niet genoeg reserves voor je benen, wat je vermoeit, vertraagt en waarschijnlijk verhindert dat je het rennen kunt afmaken.

Als je een paar uur voor het hardlopen een maaltijd hebt gegeten, vermijd dan het eten van iets zwaars vlak voor je training. Een klein tussendoortje is voldoende. 

Uitdroging

Bij het lopen van lange afstanden of bij hoge intensiteit zal je lichaam zeer snel water verliezen en dat moet worden vervangen. Uitdroging is gevaarlijk voor je lichaam en heeft een nadelige invloed op je prestaties.

Als je vaak vergeet voldoende te drinken, probeer dan een paar flessen water bij je te hebben, ongeveer 2,5 liter, drink ze de hele dag door en maak er een routine van.

Ongeschikte kleding

Een loop in slechte kleding kan je ervaring echt onaangenaam maken. Wrijving, irritatie en oververhitting zijn helemaal niet leuk en kunnen je motivatie snel om zeep helpen. Dat betekent niet dat je kleding van de modernste en duurste microvezels moet zijn. Zorg er alleen voor dat ze goed passen en geen vervelende naden hebben die tegen je huid kunnen schuren. Ze moeten niet te zwaar of te warm zijn als je in de zomer loopt en moeten je in de winter warm houden (ook je enkels). 

Verwaarlozing van je herstel

Herstel is de fase die het lichaam in staat stelt zich aan te passen en sterker te worden. Hoe meer we het lichaam helpen om te herstellen, hoe meer het in staat zal zijn om toekomstige trainingen te doorstaan.

Als je eenvoudige stappen zet om deze veelvoorkomende fouten bij het beginnen met hardlopen te vermijden, zal dit je loopervaring drastisch verbeteren en je helpen om je vooruitgang nog meer te waarderen. Voorkomen is beter dan genezen, en het geeft je de vrijheid om je te concentreren op je training en zo je hoogste doelen te bereiken.

Liever onder begeleiding beginnen met sporten? Misschien is een personal trainer of een gezellige bootcamp in Amsterdam iets voor jou!

Vraag vandaag een gratis intake aan.
Vraag de intake aan en ontdek wat je doelstellingen zijn en hoe je deze het beste kan behalen.
Gratis Intake
© 2021 by YourGoals | All rights reserved. Powered by Orion | Online Course & Coaching Marketing Agency.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram