×
HOME
/
BLOG
/

In 7 stappen doelen stellen waar je voor altijd wat aan hebt

doelen stellen: Miou lachend voor bakfiets. Foto gemaakt door Nikki Fiorella

We hebben allemaal, bewust of onbewust, doelen gesteld in ons leven. Bijvoorbeeld op school om je diploma te halen, op werk om targets te halen of misschien heb je een keer persoonlijke doelen gesteld. Toch blijft doelen stellen een kunst an sich. Om het wat gemakkelijker te maken heb ik een stappenplan gemaakt. Je kunt het gebruiken om goede, realistische en haalbare doelen te creëren. 

De theorie achter het doelen stellen

Eerst even iets theoretisch. Er wordt vaak geadviseerd dat, wanneer je een doel stelt, deze aan de eisen van de SMART-methode moeten voldoen. Dit betekent simpelweg dat jouw gestelde doelen Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdsgebonden moeten zijn. Deze methode is bedacht voor het bedrijfsleven en is daarom niet altijd even handig wanneer je het privé wilt gebruiken. Daarom heb ik een methode bedacht die ook past bij het stellen van persoonlijke doelen.

Aanpak met SMART-methode

Om een beeld te geven: er komen regelmatig klanten bij YourGoals met de wens om een x aantal kilo af te vallen in een bepaalde tijd. Een van de eerste dingen die je zal opvallen, wanneer je je over deze hulpvraag buigt, is dat het voldoet aan de SMART-methode. Maar het aantal kilo wat je afvalt hangt af van veel factoren en dit heb je niet altijd zelf in de hand. Op het moment dat je die aantal kilo’s dan niet haalt werkt het juist demotiverend en ben je weer terug bij af. Om een bepaald aantal kilo af te vallen zul je je gedrag moeten veranderen. Daarom heb ik de Acceptabel in het model veranderd naar Actiegericht. Ik gebruik de SMART-methode voor het stellen van korte termijn doelen en zal ik ze koppelen aan meetbare resultaten.   

Om jou te helpen met het stellen van de juiste, haalbare doelen, is het van belang om alle zeven stappen stap voor stap te volgen. 

Stap 1 - Jouw doel en drijfveer

Bedenk wat je wilt bereiken en schrijf dit op. Vraag jezelf vervolgens af waarom je dit eigenlijk wilt bereiken. Wat is jouw drijfveer en wat is jouw uiteindelijke doel? Hou de volgende punten in gedachten bij het stellen van jouw doel:

  • Het doel moet inspirerend en motiverend zijn en zorgen voor stimulans. 
  • Het is helemaal niet erg als je doel zo onbereikbaar lijkt te zijn dat je je ongemakkelijk voelt om dit hardop uit te spreken. Droom groot! 
  • Maak jouw doel beknopt en makkelijk te begrijpen voor een buitenstaander. Hou in je achterhoofd dat zowel een kind van vijf als een oude vrouw van tachtig moeten begrijpen waar je het over hebt.
  • Ondanks dat het wat tegenstrijdig lijkt ten opzichte van de eerste twee punten is het toch belangrijk dat jouw doel haalbaar is. Wees – ondanks grootte jouw wens – toch realistisch over de hoeveelheid tijd die je nodig denkt te hebben om je doel te kunnen bereiken. 

Stap 2 - Wanneer is het gelukt?

Nu je weet wat je drijfveer is en wat je wilt bereiken, is het tijd om bij jezelf na te gaan wanneer je dit doel hebt bereikt. De volgende vragen zullen helpen dit helder te maken voor je:

  • Wanneer ik mijn doel heb bereikt, wat is er veranderd in mijn leven?
  • Hoe voel ik mij op het moment dat mijn doel is bereikt? Waar ben ik in gegroeid? Wat kan ik nu, dat ik voorheen nog niet kon?
  • Hoe ziet mijn dagelijks leven eruit?

Stap 3 - Je doel opsplitsen in korte termijn doelen

Iedere visie of droom kun je onderverdelen in korte termijn doelen. Dit zijn doelen die je in een week of een maand kunt behalen. En met een uitloop tot maximaal drie maanden. Probeer jouw doel in drie tot vijf korte termijn doelen te verdelen. Deze korte termijn doelen moeten voldoen aan de SMART-methode, waar ik het eerder over had. 

  • Specifiek: schrijf jouw doelen zo specifiek mogelijk op. Hoe specifieker je dit opschrijft des te duidelijker en makkelijker het wordt om het uit te voeren. 
  • Meetbaar: wanneer jouw doel meetbaar is, kun je goed zien of je vooruitgang boekt.
  • Actiegericht: het doel moet gericht zijn op een actie en gedragsverandering. Het moet dus iets zijn wat je nu nog niet doet. Bijvoorbeeld, ik sport 3 keer in de week als je daar nu nog niet aan toe komt. Op het moment dat je je gedrag verandert zorg je voor leefstijlverandering. 
  • Realistisch: in één keer je hele leven omgooien is moeilijk vol te houden, hou het daarom realistisch, op deze manier blijf je gemotiveerd.
  • Tijdsgebonden: het doel dat je stelt moet een begin- en eindpunt hebben. Dus zorg ervoor dat je doel voor een X aantal dagen of weken is.

Een mooi voorbeeld van een korte termijn doel is bijvoorbeeld: de komende twaalf weken wandel ik drie keer per de week vijfenveertig minuten na het avondeten.

Stap 4 - Houd rekening met hindernissen

Iedere vorm van verandering gaat met ups en downs. Daarom is het waardevol om rekening te houden met eventuele tegenslag. Deze kunnen ervoor zorgen dat je stopt met het werken aan je doelen of je op een zijspoor zetten. Maak een lijst met een aantal potentiële hindernissen waar je mee te maken kunt krijgen en bedenk een plan om met deze situaties om te gaan.

Stap 5 - Maak een to-dolijst

Elke avond vraag ik mezelf af: wat moet ik morgen doen om mijn doelen te halen? Vervolgens maak ik een to-dolijst voor de volgende dag. Dit taakje neemt slechts vijf minuten in beslag, maar helpt enorm om je uiteindelijke plan te behalen. Daarnaast blijven je doelen op deze manier overzichtelijk, behapbaar en zul je ze op lange termijn makkelijker volhouden.  

Extra tip: kijk eens op de website Stickk. Hier maak je een contract met jezelf en deelt deze met een vriend of vriendin. Wanneer je je doel niet behaalt, zul je hen moeten betalen of zal er een bedrag overgeschreven naar een organisatie waar je het niet mee eens bent. 

Stap 6 - Evalueer

Wanneer ik aan het eind van de dag mijn to-dolijst maak, neem ik eerst vijf minuten de tijd om de dag te evalueren. Welke dingen heb ik vandaag niet kunnen afronden en moet ik morgen opnieuw oppakken? Dit kost me opnieuw slechts vijf minuten. Iedere week kost het me in totaal dus slechts twintig minuten om mijn hele week te evalueren en meteen mijn nieuwe week te plannen. 

Stap 7- Doelen stellen = doelen bijstellen

Het kan voorkomen dat je er plotseling achter komt dat de doelen die je hebt gesteld toch niet zo haalbaar of uitdagend te zijn als je van tevoren had bedacht. Of misschien maakt je persoonlijk situatie – je gezondheid, relatie of werk – een onverwachte wending, wanneer je je doel bijstelt waar nodig, dan hoeft zo’n verandering helemaal niet meteen te betekenen dat je je doel niet zult behalen.

Heel veel succes en plezier succes met het stellen van jouw doelen! Heb je vragen of merk je dat je hulp nodig hebt. Dan kan ik je helpen. Maak een afspraak voor een intake op mijn Personal Training pagina.

Fotografie door Nikki Fiorella

Vraag vandaag een gratis intake aan.
Vraag de intake aan en ontdek wat je doelstellingen zijn en hoe je deze het beste kan behalen.
Gratis Intake
© 2021 by YourGoals | All rights reserved. Powered by Orion | Online Course & Coaching Marketing Agency.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram