×
HOME
/
BLOG
/

Hoe om te gaan met ongewenst gedrag op het werk? Volg deze 5 tips

Hoe om te gaan met ongewenst gedrag op het werk?

Heb je te maken met ongewenst gedrag op het werk? Je bent niet de enige. Studies tonen aan dat slechts één op de 10 slachtoffers er melding van maakt, en dat slechts 17% er zelf tegen optreedt.

Hoewel er verschillende soorten ongewenst gedrag op het werk zijn, krijgen seksuele de meeste aandacht. Ongeacht of het seksueel was of niet, het is onaanvaardbaar, het kan ons een onveilig gevoel geven en onze loopbaan op verschillende manieren kan beïnvloeden. 

Hoe ga je om met ongewenst gedrag op het werk

Hier zijn 5 manieren om er effectief mee om te gaan en tips om van deze ervaring te genezen. 

#1 Laat de persoon weten dat dit gedrag ongepast en ongewenst is 

Ervan uitgaande dat het emotioneel veilig is, is de eerste stap om direct met de persoon over de kwestie te praten. Bespreek de kwestie, geef duidelijk je grenzen aan en dat je er niet van gediend ben. Doe dit vooral met een derde persoon erbij.

#2 Maak gebruik van beschikbare hulpbronnen

Kijk het personeelshandboek van je bedrijf na, misschien staat er een functionaris voor betreffende situatie, of misschien zijn er details over het indienen van een interne klacht. Als geen van deze beschikbaar zijn, kun je deze daden rechtstreeks aan de overheid melden op deze website of ze bellen op het daarvoor bestemde meldpunt. De Nederlandse wet verbiedt discriminatie en pesterijen, en dit wordt zeer ernstig genomen. 

#3 Wacht niet met melden

Op het moment dat je lastig gevallen wordt, moet je het onmiddellijk melden. Spreek je werkgever, leidinggevende, of iemand van personeelszaken aan. Meld het en vermeld elk mogelijk detail en houd een kopie van de klacht bij je. 

#4 Houd je eigen gegevens bij

Soms kan ongewenst gedrag van de direct leidinggevende komen, en om zich te verdedigen; kan deze jouw werkprestaties aanvallen. Verzamel daarom zo veel mogelijk verslagen van je werkprestaties, waaronder memo's, evaluaties, en alles wat nuttig kan zijn. 

#5 Zoek getuigen van het ongewenst gedrag

Als je denkt dat er misschien mensen zijn die getuige zijn geweest van het ongewenste gedrag of zelfs iets soortgelijks hebben meegemaakt door dezelfde persoon, probeer dan met hen te praten. Misschien zijn ze bereid je zaak te ondersteunen. 

Hoe te genezen van ongewenst gedrag op de werkplek

Als je op je werkplek ongewenst gedrag hebt meegemaakt, vooral seksuele, kan verder gaan een ontmoedigende taak lijken. Voel je niet hopeloos en gevangen over je situatie; je kunt inderdaad genezen en verder gaan met enige moeite en begeleiding van buitenaf. Hieronder staan enkele tips die je kunnen helpen. 

Valideer je ervaring.

Accepteren wat er gebeurd is, is als een bevestiging van wat je hebt doorgemaakt. Negeer en onderschat niet wat er gebeurd is en verzin ook geen excuses voor de dader. Sta jezelf toe je emoties te ervaren. Enkele gezonde manieren om ze te uiten kunnen zijn door yoga, meditatie, wandelingen in de buitenlucht, of zelfs gebeden. 

Schaam je nooit, en stop met jezelf de schuld te geven.

Schaam je nooit voor zoiets, en voel je nooit schuldig. Wat je overkwam was niet jouw schuld, en je kunt andere mensen niet sturen. Jezelf de schuld geven doet niets goeds, maar vertraagt je genezingsproces. 

Gebruik de ervaring om anderen te helpen.

Soms kan een negatieve ervaring in iets positiefs veranderen. Schrijf een blog en deel wat je hebt meegemaakt en geef suggesties voor anderen die misschien in soortgelijke situaties verkeren. Je kunt ook vrijwilligerswerk doen in non-profit organisaties of je eigen steungroep leiden om slachtoffers van ongewenst gedrag te helpen, dat kan allemaal helpen je veerkracht op te bouwen. 

Zoek hulp na het ondergaan van ongewenst gedrag op het werk

Als je het moeilijk vindt om te genezen ondanks het volgen van de bovenstaande tips, kun je overwegen een therapeut te bezoeken die gespecialiseerd is in het omgaan met ongewenst gedrag. Een specialist kan je helpen je zelfvertrouwen terug te krijgen en dit verder gaan proces soepel te laten verlopen. 

Omgaan met zulke trauma's is iets wat je nooit mag negeren. Sommige mensen zullen de pijn verdoven en er op een ongezonde manier mee omgaan, soms met behulp van drugs en alcohol. 

Als je ziet of vermoedt dat iemand anders met ongewenst gedrag te maken heeft, moedig diegene dan aan deze stappen te volgen en zorg dat je voor diegene opkomt, het is ieders verantwoordelijkheid.

Vraag vandaag een gratis intake aan.
Vraag de intake aan en ontdek wat je doelstellingen zijn en hoe je deze het beste kan behalen.
Gratis Intake
© 2021 by YourGoals | All rights reserved. Powered by Orion | Online Course & Coaching Marketing Agency.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram