Heerlijke (en makkelijke) snijbiettaart met geitenkaas

Snijbiet is een vergeten groente die je niet snel in de grote supermarkten zult vinden. Het lijkt een beetje op spinazie, maar heeft wat meer bite. Ik ben zelf drie jaar geleden voor het eerst in aanraking gekomen met snijbiet. Ik had een abonnement op een groentetas bij een biologische boer, iedere week kreeg ik de groenten die geoogst waren. 

Omdat ik zelf ook niet zo goed wist wat ik met de groente aan moest ben ik op zoek gegaan naar een recept. Na veel verschillende dingen uitproberen, is de snijbiettaart met geitenkaas mijn favoriet geworden!

Ingrediënten (4 personen)

– 450 gram snijbiet (mag altijd meer)

– 1 kleine ui

– 5 Plakjes volkoren bladerdeeg

– 5 eieren

– 125 ml plantaardige (slag)room

– 150 gram verse geitenkaas

– ½ theelepel Nootmuskaat

– peper en zout

– 100 gram noten (gemixt, ongezouten)

– olie (of bakpapier) 

Keukenspullen

– taartvorm of ovenschaal

– grote kom

– vergiet  

Bereiding

Haal het bladerdeeg uit de vriezer en laat het vast op het aanrecht ontdooien. Verwarm de oven op 200 graden.

Versnipper de ui en snij de snijbiet in reepjes. Doe wat olie in een wokpan en fruit de ui.  Roerbak dan de reepjes snijbiet kort tot de bladeren geslonken zijn. Haal vervolgens de pan van het het vuur en laat de reepjes samen met het ui in een vergiet uitlekken. Wanneer het een beetje is afgekoeld druk je de reepjes even aan zodat het vocht eruit kan lopen.

Vet de taartvorm of de ovenschaal in met olie of leg het bakpapier in de vorm of schaal. Vervolgens verspreid  je de – inmiddels ontdooide – stukken bladerdeeg over je schaal of taartvorm tot de hele schaal of taartvorm is bedekt. 

Klop dan de eieren los, voeg vervolgens de nootmuskaat, peper en een snufje zout toe aan de opgeklopte eieren. Gooi tenslotte de (slag)room toe en meng alles goed door elkaar. Gelukt? Verbrokkel dan de geitenkaas en schep dit door het mengsel heen. Als laatst roer je de snijbietreepjes en de ui er doorheen. Daarna giet je alles in de taartvorm/ovenschaal en mag de schaal in de voorverwarmde oven.

Bak de hartige taart ongeveer 20 minuten op 200 graden. Als de 20 minuten voorbij zijn  verdeel je de noten over de bovenkant van de taart. Vervolgens stop je de taart – met noten en al – nog 15 minuten in de oven en laat je hem op 200 graden bakken.

Deze snijbiettaart is trouwens heerlijk met een salade of een kom soep. Eet smakelijk!

Dit recept is gebaseerd op het recept van Janine Gijsbertsen. https://www.snijbiet.nl/recepten/snijbiettaart-met-geitenkaas-en-noten/