×
HOME
/
BLOG
/

Dankbaarheid: Het geheime ingrediënt in het recept van geluk

Dankbaarheid: Het geheime ingrediënt in het recept van geluk

In een TedTalk van monnik David Steindl-Rast zegt hij: "Als je gelukkig wil zijn, wees dan dankbaar."
Wat is de diepe en verborgen betekenis van het woord "dankbaarheid"? Waarom is het een deel van ons dagelijks leven geworden? Waarom is het nodig om onszelf en onze relatie met anderen te ontwikkelen?

Hoewel het woord dankbaarheid kan lijken op iets wat je voor anderen doet, is het juist een wonderbaarlijke zelfzuchtige daad. Het is een voortdurende houding van ongegrond geluk dat ons met nieuwe ogen naar de wereld om ons heen laat kijken. 

Tegenwoordig wordt dit begrip vaak gehoord en geassocieerd met hoe een mens zich moet voelen om dingen, gebeurtenissen en situaties aan te trekken die gunstig zijn voor zijn bestaan. 

Maar zelfs als onderzoekers steeds meer aantonen dat het geestelijk-fysieke welzijn van een individu nauw verbonden is met de rol die dankbaarheid in haar leven heeft; dankbaarheid heeft niets te maken met het “forceren” van jezelf om gelukkig te zijn.  

Integendeel, in een staat van leed blijven zonder te handelen is een van de grootste fouten die de mens kan maken. Dus wat is dankbaarheid? 

In één woord: energie.

Het is een van de technieken die positief inwerken op iemands emotionele toestand, om negativiteit te elimineren en persoonlijk geluk te vergroten. Derek Irvine en Eric Mosley, de auteurs van The Power of Thanks, onthulden wetenschappelijk bewijs voor dankbaarheid. Dankbare mensen slapen beter, hebben de neiging om succesvoller te zijn, optimistischer, betere leiders, ze laten positieve feedback achter en ze ervaren minder stress. 

Waarom is dankbaarheid het geheime ingrediënt van geluk

  • Het laat ons die plezierige kleine dingen waarderen waar we normaal gesproken niet van genieten.
  • Dankbaarheid stelt ons in staat om onze relatie met andere mensen te verbeteren.
  • Het helpt ons te begrijpen welke dingen in ons leven voorrang hebben op anderen.

Hoe kun je dankbaarheid oefenen?

Je openstellen voor het gevoel van dankbaarheid is misschien niet gemakkelijk, want we zijn niet altijd bereid om te accepteren dat ons leven ons niets schuldig is. We hebben het recht om te stemmen, het recht om gesteund te worden door onze ouders tot een bepaalde leeftijd, het recht om een eerlijke vergoeding te krijgen voor wat we doen. We hebben recht op toegang tot onderwijs en gezondheidszorg. Maar deze rechten zijn het resultaat van een overeenkomst. 

De eerste stap naar dankbaarheid is om aandacht te besteden aan alle goede dingen in je leven en te begrijpen dat ze er zijn, maar je kunt ze niet als vanzelfsprekend beschouwen.

Een manier om dit te beoefenen is door simpelweg lijsten te maken.

Neem een notitieboekje en een pen en begin met het opschrijven van een lijstje van alles wat je leven mooi, leuk en "compleet" maakt. Letterlijk alles. Kinderen, familie, werk, een hobby, je huis, een warme douche aan het eind van de dag, je huisdieren, een boek van je favoriete schrijver, de zee in de zomer, enz.

Als je niet gewend bent om vanuit deze invalshoek naar het leven te kijken, kan het doen van dit soort oefeningen een grote transformerende impact hebben. Het gaat niet om het willen ontwikkelen van positief denken, noch om het willen zien van het leven in het roze ten koste van alles. Het is gewoon een kwestie van het trainen van onze aandacht, die van nature wordt gestimuleerd om zich te concentreren op problemen en moeilijkheden, om de positieve dingen te kunnen opmerken, van de kleinste zegening tot de grootste. 

Naikan's Techniek

Overweeg om Naikan, een boeddhistische meditatietechniek, onderdeel te maken van je dagelijkse dagboek schrijfoefening. Naikan betekent naar binnen kijken en het is een manier om mensen te helpen meer aandacht aan zichzelf te besteden. Deze beoefening bestaat uit het reflecteren op 3 vragen: 

Wat heeft (persoon X) voor mij gedaan?

Wat heb ik voor (persoon X) gedaan?

Hoe heb ik voor (persoon X) het leven moeilijk gemaakt?

En alle antwoorden moeten gebaseerd zijn op feiten, over 1 persoon gaan in een vast gestelde periode. Op deze manier kun je veel rust gaan ervaren.

Een andere manier om dank je wel te zeggen

Dankbaarheid betekent niet plotseling besluiten dat iedereen om ons heen goed, mooi en bereid is om ons te helpen ons leven te verbeteren. Het betekent ook niet dat we de bijdrage van anderen overschatten en onze eigen inspanningen onderschatten. Dankbaar zijn betekent niet dat we dit alles bagatelliseren; het betekent alleen dat we de rol van degenen die ons steunen en ons op de weg begeleiden, erkennen.

Dus, onze oefening zal zijn om terug te gaan naar de lijst van goede dingen in ons leven en te proberen de bijdrage van andere mensen te benadrukken.

Hoeveel keer per dag bedanken we iemand? Maar vaak doen we het gewoon uit gewoonte. We kunnen dan proberen om bewuster te bedanken, misschien in een nauwkeuriger zin die de ander uitlegt waarvoor we dankbaar zijn.

Bedankt om me te helpen deze klus af te maken. Ik had echt je inbreng nodig.

Bedankt dat je vanavond weer een etentje hebt gemaakt.

Bedankt dat je me deze tip hebt gegeven.

Ik ben je dankbaar dat je mijn zoon vanmorgen naar school hebt gebracht.

Natuurlijk gaat het niet om het overdreven prijzen, maar laten we proberen het automatisme van het woord te doorbreken en de betekenis ervan te vernieuwen door de ander uit te leggen waarvoor we iemand bedanken. 

Het komt erop neer dat we allemaal willen dat ons leven betekenisvol is en dat we het gevoel hebben dat we belangrijk zijn voor anderen. De banden, de uitwisselingen en de relaties zijn de dingen die ons betekenis geven. Dankbaarheid helpt ons te erkennen dat levende levens er toe doen en dat elk moment er toe doet. 

Vraag vandaag een gratis intake aan.
Vraag de intake aan en ontdek wat je doelstellingen zijn en hoe je deze het beste kan behalen.
Gratis Intake
© 2021 by YourGoals | All rights reserved. Powered by Orion | Online Course & Coaching Marketing Agency.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram