×
HOME
/
BLOG
/

6 manieren om de gezondheid van de darmen te verbeteren

6 manieren om de gezondheid van je darmen te verbeteren

Het darm microbioom is een complex systeem dat onverteerbare stoffen aanvalt en de groei van ziekteverwekkende bacteriën tegengaat. Het is verantwoordelijk voor de gezondheid van de darmen (en daarmee voor je hele gezondheid). Ieders darmflora is uniek. Ieder mens heeft ongeveer 100 biljoen microben in het lichaam, meestal in het spijsverteringskanaal.

Net als vingerafdrukken is elke darmflora uniek en verschillend. Factoren zoals voeding, levensstijl, antibiotica en bepaalde aandoeningen zoals ontstekingsziekten en het prikkelbaredarmsyndroom kunnen de darmgezondheid beïnvloeden. 

Zorgen voor het welzijn van je darmen betekent niet alleen het beschermen van je spijsvertering, maar ook het verbeteren van je immuunsysteem. Ongeveer 70% van het immuunsysteem van ieder mens bevindt zich in de darm, en het gezond houden van je darmen met eenvoudige voorzorgsmaatregelen is van essentieel belang voor je gezondheid.

Hier zijn mijn vijf tips om de gezondheid en het welzijn van je darmen te bevorderen. 

Zes tips om de gezondheid van de darmen in balans te houden

1. Eet meer fruit en groenten om de gezondheid van de darmen te optimaliseren

Hoewel ieder voedingsmiddel de darmflora direct kan beïnvloeden, zijn het de vezels die de drijvende kracht zijn achter een gezonde bacteriënvorming. Het eten van een gevarieerde en overvloedige hoeveelheid fruit en groenten is een goede manier om de "goede" bacteriën in onze darm te voeden. 

2. Neem "resistent" zetmeel op

Het grootste deel van het zetmeel dat we consumeren, zoals dat in wit brood, pasta of rijst, wordt afgebroken in de darm en snel geabsorbeerd. Maar een fractie ervan is beter bestand tegen de spijsvertering en werkt daarom meer dan vezels, waardoor het de bacteriën voedt. Dit type is zeer gunstig voor de ondersteuning van alle nuttige functies van de darmflora.

3. Voeg gefermenteerd voedsel toe aan je eetpatroon voor een sterke darmflora

Gefermenteerde voedingsmiddelen zoals zuurkool, kimchi, kefir en bepaalde soorten yoghurt bevatten probiotica. Deze levende bacteriën kunnen onze flora herbevolken en werken als een lijm die zich vasthecht aan het darmslijmvlies en voorkomt dat schadelijke bacteriën zich vasthechten. 

4. Vermijd stress tijdens de maaltijden

Het is essentieel om te ontspannen voordat je begint te eten, omdat stress een negatief effect kan hebben op ons spijsverteringsstelsel en een opgeblazen gevoel en spijsverteringsproblemen kan veroorzaken. Beoefen in plaats daarvan een paar minuten de diepe ademhaling voordat je gaat eten, wat je humeur en darmwerking ten goede komt. 

5. Blijf gehydrateerd

Veel water drinken is een van de meest effectieve methoden om de darmgezondheid te onderhouden. Gehydrateerde darmwanden zijn gladder, wat een betere doorvoer van voedsel mogelijk maakt - dus groen licht naar het water en kruidenthee. Zorg ervoor dat je minstens 8 glazen water per dag drinkt om ervoor te zorgen dat het lichaam voldoende vocht heeft en de giftige stoffen kan afvoeren.

6. Train consequent

Constante lichaamsbeweging is een geweldige manier om fit te blijven, gewicht te verliezen, je stemming te verbeteren EN de darmgezondheid te ondersteunen door de darmflora positief te beïnvloeden. Rennen, lopen, fietsen, zwemmen en alle andere sporten kunnen een enorme impact hebben.

8 krachtige voedingsmiddelen die zorgen voor een goede darmgezondheid

Appels zijn goed voor de gezondheid van de darmen

Rijk aan pectine, een soort oplosbare vezel die als echt voedsel dient voor de goede darmbacteriën. Pectine verlaagt het slechte cholesterol (LDL), maar het meeste zit in de schil, dus zorg ervoor dat je het niet schilt en goed wast voor het eten. 

Kombucha-thee

In China staat Kombucha bekend als de thee van de onsterfelijkheid. Het is een drank gemaakt van gefermenteerde thee met een vergelijkbare smaak als appelciderazijn, en het heeft een uitstekende probiotische werking.

Ui, knoflook, artisjokken en spinazie ondersteunen de darmflora

Ze worden beschouwd als uitstekend prebiotisch voedsel. Rijk aan inuline, vergelijkbaar met plantaardige vezels, gaat onverteerd over in de darm en dient als voedsel voor goede bacteriën.

Pure cacao

Het is rijk aan tryptofaan en polyfenolen die nuttige bacteriën uit de bifide- en lactobacillusfamilie stimuleren. Aan de andere kant verlagen polyfenolen het "slechte" cholesterol, wat de gezondheid van de hart- en bloedvaten bevordert.

Chiazaad als superfood voor de darmgezondheid

Ze zijn zeer rijk aan vezels, eiwitten, kalium, calcium, ijzer, mangaan, B-vitamines en omega-3-vetzuren. Een eetlepel chiazaad voor het ontbijt of in een smoothie is een geweldige manier om elke dag meer vezels te krijgen.

Vraag vandaag een gratis intake aan.
Vraag de intake aan en ontdek wat je doelstellingen zijn en hoe je deze het beste kan behalen.
Gratis Intake
© 2021 by YourGoals | All rights reserved. Powered by Orion | Online Course & Coaching Marketing Agency.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram