
Hoewel we eraan gewend zijn zulke berichten op TV en sociale media te zien, denken we misschien dat het ons nooit zal overkomen. Helaas is niemand veilig voor aanvallers. Uit een enquête in januari 2018 bleek dat 81 procent van 1000 vrouwen meldde minstens één keer in hun leven te maken te hebben gehad met intimidatie, aanranding, of allebei. Met deze zelfverdedigingsbewegingen weet jij wat je moet doen, mocht je je ooit in zo'n situatie bevinden.
Leer de zelfverdedigingsbewegingen voor het geval dát
De grondregel van zelfverdediging is preventie. Vermijden dat je jezelf in gevaar brengt betekent donkere, geïsoleerde plaatsen vermijden en je volledig bewust zijn van je omgeving. Beweeg met vertrouwen en vertrouw altijd op je gevoel.
Met dat gezegd hebbende, soms kunnen nare situaties niet voorkomen worden, en kun je in de problemen komen.
Je zou bijvoorbeeld op de parkeerplaats van de supermarkt je auto kunnen staan inladen terwijl iemand je naar binnen duwt en de deur achter zich dichttrekt.
Je zou je ochtendwandeling kunnen maken, en iemand grijpt je van achteren en probeert je handtas of telefoon te stelen. Wat doe je dan?
Daarom is het altijd goed om een paar gemakkelijke, maar super effectieve zelfverdedigingsbewegingen te leren om jezelf te beschermen en veilig te blijven.
5 beste zelfverdedigingsbewegingen
#1 De oorklap

Deze is perfect als je vlak bij je aanvaller bent, en het moeilijk is om weg te komen.
Maak een kommetje van je hand en sla met je handpalm hard op het oor van je aanvaller; dit zal de gehoorgang onder druk zetten en evenwichtsverstoring veroorzaken. Als je klap hard genoeg is, kan het zelfs het trommelvlies scheuren. In beide gevallen heb je een paar seconden om te vluchten.
#2 Raak de meest kwetsbare plekken

Sla iemand niet zomaar op een willekeurige plaats. Op buik, benen, en andere plekken kun je sterk genoeg zijn om je tegen een klap te beschermen. Richt in plaats daarvan op ademhalings- of geslachtsorganen; dit zijn de meest kwetsbare plaatsen.

#3 Trek aan de duimen
Als je gewurgd wordt, trek dan eerder de duimen naar beneden dan de vingers, want die geven een aanvaller grip. Beweeg je duim naar de kant van je wijsvinger, maak een kommetje/haak van je hand en laat die haak zo diep mogelijk door de handen van je aanvaller glijden. En trek de duimen naar beneden.
#4 Hamerstoot

Stop je autosleutels in je vuist, laat de sleutels uitsteken aan de zijkant en doe alsof je een hamer vasthoudt en stoot naar beneden in de richting van je aanvaller. Gebruik niet je vingernagels; dit kan je handen verwonden.
#5 Elleboogstoot
Als je niet kunt stoten of schoppen, kan een elleboogstoot het werk doen. Stoot je elleboog op effectieve plaatsen zoals de nek, kaaklijn, kin, of slaap van je aanvaller.
Je hoeft geen vecht kampioen te zijn om je te verdedigen, maar het oefenen van de bovenstaande bewegingen is belangrijk om je met succes te verdedigen en aan een levensbedreigende situatie te ontsnappen.