10 voedingstips voor gezonde feestdagen

10 voedingstips voor gezonde feestdagen

Het is een uitdaging om je gezonde levensstijl te behouden met Kerstmis, want het zijn niet die 2-3 dagen van de viering, maar de hele periode voor Kerstmis die eraan voorafgaat!

Eten en Kerstmis: Onze goede gewoontes lijken ze allemaal te boycotten!

We worden bestookt met kortingen en aanbiedingen voor mousserende wijnen, crème brûlée, chocolade, kaas, kerstkransjes, noten en varkenshaas. Laten we een aantal praktische tips geven om ons te helpen gezond te blijven deze feestdagen. 

Tip # 1 Verlaat je huis niet op een lege maag

Moet je spullen voor Kerstmis kopen? Ga naar de supermarkt nadat je al gegeten hebt. Als we op een lege maag gaan winkelen, komen we in de verleiding om veel dingen te kopen die we niet nodig hebben, gewoon omdat we honger hebben. 

Tip # 2 Maak geen misbruik van het zout

Overconsumptie van zout veroorzaakt het vasthouden van vocht, naast het verhogen van het risico op hypertensie. Overweeg in plaats daarvan het gebruik van selderij, specerijen of aromatische kruiden, en zorg ervoor dat je zoveel mogelijk uit de buurt blijft van voorgekookte, geconserveerde of ingeblikte producten. 

Tip # 3 Portie controle

Het ideale gerecht bestaat uit een halve portie groenten, een kwart van de eiwitten en een kwart van de koolhydraten.

Vermijd twee keer opscheppen en geniet van het dessert zonder schuldgevoel; kies degene die je het lekkerst vindt. 

Tip # 4 Champagne, ja, maar met mate!

Niet iedereen weet dit, maar alcohol bevat de zogenaamde “lege” calorieën, die geen voedingsstoffen leveren maar alleen calorieën.

Een glas witte wijn bevat gemiddeld 70 kcal, een glas rode wijn gemiddeld 75 kcal en een glas champagne gemiddeld 87 kcal. Vermijd likeuren, vooral fruitige, omdat deze meer suikers bevatten.

Tip # 5 Water, belangrijker dan ooit

Vergeet niet om minstens acht glazen water per dag te drinken. Het is een uitstekende gewoonte, helemaal tijdens de feestdagen. Het vergemakkelijkt de stoelgang, hydrateert het lichaam en voorkomt uitdroging door alcohol. Je kunt ook kruidentheeën, soepen en natuurlijke sappen overwegen, maar blijf zoveel mogelijk uit de buurt van frisdranken.  

Tip # 6 Sla geen maaltijden over

Nooit een maaltijd overslaan is een regel die je moet volgen als je geen risico wilt lopen op een bloedsuikerdaling of een plotselinge hongeraanval. Bij hypoglykemie zal ons lichaam op zoek gaan naar suikers in de vorm van chocolade, snoep en koekjes. Het resultaat? Je bloedsuiker stijgt en daalt net zo snel.

Tip # 7 Eet fruit voor het kerstdiner

Eet een stuk fruit, bij voorkeur een appel, peer of banaan, voor het kerstdiner. Fruit heeft een hoog vezelgehalte, wat helpt om de honger te verminderen, de verzadiging te verhogen en als gevolg daarvan zal je minder eten.

Tip # 8 Wees actief en doe regelmatig aan lichaamsbeweging

Een uitstekende manier om de dag te beginnen is door lichaamsbeweging. Profiteer dus van deze feestdagen om actief te zijn; je gezondheid zal je dankbaar zijn en je helpen om op gewicht te blijven.

Tip # 9 Sla het ontbijt niet over 

Het ontbijt speelt een belangrijke rol bij het reguleren van honger- en verzadigingscycli. Als je in periodes van 3 tot 5 uur eet, vermijd je sneller kerst vreetbuien.

Tip # 10 Houd een dieetdagboek bij

Het opschrijven van alles wat je eet en drinkt maakt je bewuster van de hoeveelheden die je eet en helpt je betere voedselkeuzes te maken, veel mensen hebben namelijk de neiging om de hoeveelheid die ze eten te onderschatten met ongeveer 1.000 kcal/dag. 

Vaak vergeten we de ware betekenis van de feestdagen: wanneer de meesten van ons niet werken en we kostbare tijd kunnen doorbrengen met onze kinderen, familie en vrienden. Dit is het mooie van Kerstmis! Laten we ons richten op onze naastenliefde en de aandacht beginnen af te leiden van het eten.