Oké, je wilt gezonder en fitter worden. Of misschien wil je afvallen of juist fysiek en mentaal sterker worden. Hoe begin je dan? En wat zijn de belangrijkste punten om dit te bereiken? Hierbij mijn tien tips om een gezond, energiek en leuk leven te lijden.
1. Afvallen? Op zoek naar balans
Balans is extreem belangrijk – misschien wel het belangrijkst – om een leuk en energiek leven te lijden. Zo is het van belang om balans te vinden tussen je werk en je privéleven. Zodra je dat onder de knie hebt is het cruciaal om op zoek te gaan naar balans in je sociale leven; zet je jezelf op nummer één? Of je kinderen, partner, familie, vrienden, collega’s?
Een mooi filmpje over balans vind je hier.
2. Heb plezier tijdens het afvallen
Geniet van het leven, van (gezond) eten en van de mensen om je heen. Doe zoveel mogelijk dingen die jij leuk vind; spreek met vrienden af, ga naar de film, een avondje uit of naar een festival. . Wanneer je plezier hebt wordt er geen stresshormoon aangemaakt en stress in ongezond.
Kortom: vrolijkheid maakt gezond. Oh ja! En lachen verbrandt ook nog eens calorieën. Wat wil je nog meer?
3. Ga offline, beperk de afleiding en voel je lichaam
We leven in een wereld met zoveel afleiding dat het steeds lastiger wordt om onze mentale en fysieke behoeften aan te voelen. Zet eens je telefoon op vliegtuigstand, kruip een avondje niet achter je tv uit en klap je laptop dicht. Ga de momenten dat je jezelf van de online wereld afsluit de natuur in en ontdek hoe je je voelt. Dit geldt trouwens ook voor je eetmomenten; lees je normaliter een boek of krant tijdens het eten? Of scroll je wat door Instagram? Doe dit eens een keertje niet. Ga aan tafel zitten, zonder afleiding en focus je op het eten an sich. Ontdek de structuur van het voedsel, proef de smaak en heb aandacht voor de reactie die je lichaam op het eten heeft.
4. Eet zo puur en onbewerkt mogelijk
Vermijd artificieel voedsel uit pakjes en zakjes en eet in plaats daarvan zo vers en gevarieerd mogelijk. Kook je toch liever uit pakjes en zakjes? Check dan even de ingrediëntenlijst. Wees niet bang, je hoeft echt niet alle E-nummers uit je hoofd te kennen. Onthoud simpelweg deze basisregel: hoe langer de lijst, des te meer rotzooi er in het product is gestopt.
5. Afvallen zonder crashen
Een crashdieet is er op gericht om in een korte tijd zoveel mogelijk af te vallen. Dit klinkt aantrekkelijk, maar het is slechter dan het lijkt. Het zal je metabolisme van streek maken, je humeur wordt er niet beter op en uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat je juist meer gewicht aankomt dan dat je afvalt. Een gezonde levensstijl is geen dieet maar een manier van leven. Deze manier van leven hoort zo leuk en fijn te zijn dat je het makkelijk volhoudt.
6. Eet eens een stuk taart
Hoewel gezond eten voorop staat, is het ook van belang dat je af en toe iets ongezonds kunt eten. De meeste mensen noemen dit trouwens ‘zondigen’ of ‘cheaten’, maar omdat dit meteen zo negatief klinkt doe ik dit bewust niet. Ikzelf hou me aan de 80/20 regel, dit houdt in dat je tachtig procent van de tijd je voor gezonde voeding kiest. En die andere twintig procent eet je lekker waar je zin in hebt. (En voel je hier vooral niet schuldig over!)
7. Beweeg
Laat de auto eens staan en pak de fiets. Ga niet met de lift, maar met de trap. Of maak voor de verandering een wandeling tijdens je lunchpauze. En ga op zoek naar een sport die je echt leuk vindt. Zo zorg je ervoor dat sporten niet meer een ‘moetje’ is, maar dat je er juist plezier uithaalt.
Wie weet vind je de sport zelfs zo leuk dat het je net zoveel plezier geeft, als het kijken van de nieuwste Game of Thrones aflevering! Ik adviseer iedereen drie keer per week te sporten. Is drie keer toch niet haalbaar voor jou? Hou dan vooral in je achterhoofd dat iets beter is dan niets.
Een Fit & Safe bootcamp training kan natuurlijk ook altijd. Meld je dan aan voor een proefles op mijn bootcamp pagina
8. Reduceer stress
Langdurige stress is net zo slecht voor je als een crash dieet (ja, echt!). Stress zorgt o.a. Voor:
- Vermoeidheid en vergeetachtigheid
- Nek- en of schouderklachten
- Hoofdpijn
- Maagklachten
- Een verward metabolisme
- Een grotere behoefte aan zoet en vet eten
- Verminderde weerstand en daardoor sneller verkouden of grieperig
Natuurlijk reageren we allemaal anders op stress. Wanneer ikzelf stress heb ga ik ongezond eten, sport ik excessief, isoleer ik mezelf van de buitenwereld en slaap ik bovenmatig veel. Stress kan lastig te vermijden zijn.
Is dit bij jou ook het geval? Dan raad ik je aan om je aandacht te vestigen op ontspanning. Houd in je achterhoofd dat – hoewel het niet zo kan voelen – je niet ontspant door naar een beeldscherm te kijken. TV kijken en gamen zijn eerder afleiding, dan ontspanning. Zoek eerder je heil in echt rustgevende activiteiten zoals yoga, meditatie, een lekker warm bad, een boek lezen of wandelen.
9. Stel haalbare doelen
Het kan super lastig zijn om het besluit te nemen om te werken aan een gezonder leven. Toch lees je deze blog en ben je zelfs al bij punt negen aanbeland. Super goed! Ik wil je meteen DE tip geven als je gezonder wilt leven. Stel haalbare en realistische doelen. Wil je vijfentwintig kilo afvallen? Bedenk dan dat dit je niet gaat lukken in twee maanden, maar dat je hier misschien wel twee jaar over zult doen. Meteen alle chocoladerepen uit je huis verbannen en jezelf een heuse chocolade-ban opgelegd? Zonde en niet heel realistisch. Wanneer je onhaalbare doelen voor jezelf stelt zul je sneller falen. Dit kan voor een deuk in jouw zelfvertrouwen zorgen waardoor het steeds lastiger worden om de draad weer op te pakken. Wil je toch echt die vijfentwintig kilo afvallen? Splits dit enorme doel dan op in kleine en realiseerbare stappen.
10. Doe de weegschaal de deur uit
Uit eigen ervaring weet ik dat het getal op een weegschaal voor veel frustraties kan zorgen. Elke dag op dat ding staan is trouwens onzin, want als vrouw schommelt je gewicht altijd. Tijdens je menstruatie houdt je bijvoorbeeld vocht vast. Daarnaast reageert ieder lichaam anders op verandering. De een zal in het begin veel afvallen, terwijl het bij de ander juist wat langer duurt voordat er zichtbaar resultaat geboekt wordt. Er zijn betere manieren om je vooruitgang bij te houden. Meet bijvoorbeeld bepaalde lichaamsdelen met een meetlint of gebruik je kleding als graadmeter.
De allerbeste manier? Je eigen gevoel. Voel je je zeker in je lichaam? Energiek en gelukkig? Super! Dan boek je enorme vooruitgang!
Wat zijn jouw tips voor een gezonde leefstijl? Laat het weten via een WhatsApp of via mijn contactformulier